Specialistische Zorg

Specialistische Zorg

Ik ben geschoold tot hormoonspecialiste.

Dit is een speciale opleiding, die ook wordt afgesloten met een examen. Bij mij kun je terecht met alle vragen over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen. Ik adviseer niet alleen vanuit de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook vanuit die vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde. Bovendien ben ik zelf ook vrouw en begrijp ik als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw betekenen.

Ik werk vanuit een eigen praktijk. Om de kwaliteit van dienstverlening hoog te houden, volg ik regelmatig nascholingen en ben ik aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid om op de hoogte te blijven van alle relevante nieuwe ontwikkelingen.


Type consulten

Bij mij kun je voor verschillende consulten terecht. Voorafgaand aan elk consult, vul je als cliënt een digitale vragenlijst in met klachten die te maken kunnen hebben met hormonale disbalans. Het eerste consult, de intake, beginnen we met het in kaart brengen van je klachten. Je eigen verhaal staat centraal, we bespreken wat je zelf aan de klachten kunt gaan doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

Overgang

Tijdens dit consult bespreken we jouw overgangsklachten, zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid en bekijken we wat er aan te doen is. We bespreken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Daarnaast bespreken we ook de verhoogde risico’s op osteoporose en hart- en vaatziekten die gepaard kunnen gaan met de overgang.

Menstruatie en/of PMS

Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten, slapeloosheid en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale schommelingen rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Als je maandelijks hevige klachten ervaart, drukt dat een behoorlijk stempel op je leven. Het is niet meer dan logisch dat je daar zo snel mogelijk van af wilt. Gelukkig is aan dit soort klachten vaak veel te doen. Samen gaan we de puzzel oplossen. Welke klachten, maar ook welke klachten niet, worden nu echt door de veranderende hormonen veroorzaakt?

Zwanger worden consult

Als je zwanger wilt worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn gemiddeld de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen. En dat is prima, maar in de praktijk blijkt dat niet voor iedereen het zwanger worden zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en de achtergrond van je familie blijken een grote rol te spelen bij de kans op een natuurlijke zwangerschap.

Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Daarbij zie ik veelvuldig vrouwen in de praktijk met endometriose en pcos waardoor zwanger worden moeilijk blijkt.

Tijdens het zwanger worden consult, brengen we jouw situatie in kaart, bestuderen we je familie-achtergrond en menstruatiekalender. Daarnaast  nemen we ook mee in hoeverre je partner hier invloed op heeft. Vervolgens geef ik je een gericht advies over wat je kunt doen om toch zo snel mogelijk zwanger te worden. Als ik hierin iets afwijkends merk, kan ik je direct doorverwijzen naar een gynaecoloog, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.

Anticonceptie

Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Dikwijls wordt automatisch naar de anticonceptiepil gegrepen. Er zijn echter nog zoveel meer mogelijkheden die beter passend zouden kunnen zijn bij jouw persoonlijke situatie.

Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven? Weet je dat er voor migraine een speciale anticonceptiepil is? Hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel? Kun jij gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar? En hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden?

Er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Ik kan je precies vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn. Bovendien kan ik je helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past.

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij (de juiste) anticonceptie.