Overgewicht grotere oorzaak van borstkanker dan roken of drinken

Overgewicht en borstkanker hebben veel met elkaar te maken. Obesitas is namelijk de grootste oorzaak van borstkanker. Vrouwen die veel overgewicht hebben lopen een veel hoger risico op borstkanker. Dit risico is groter dan vrouwen die veel drinken of roken. Deskundigen weten al lang dat een ongezonde levensstijl de kans op borstkanker verhoogd. Maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Wetenschappers hebben aangetoond dat zwaarlijvige vrouwen veel hogere niveaus van kanker-triggerende hormonen hebben dan vrouwen die roken of drinken.

Zwaarlijvige vrouwen hebben meer oestrogeen

Borstkanker ontwikkelt zich in de helft van de gevallen bij vrouwen net na de overgang, in de leeftijdscategorie van 50 tot 70 jaar. De belangrijkste oorzaak hiervan is het hormoon oestrogeen. Zwaarlijvige vrouwen produceren namelijk meer oestrogeen. Bij vrouwen met overgewicht kan dit hormoon zelfs voor de helft meer aanwezig zijn dan bij dames met een gezond gewicht.

Overgewicht en borstkanker

Onderzoekers aan de universiteit van Oxford keken naar het niveau van kanker-triggerende hormonen, waaronder oestrogeen en testosteron onder 6300 postmenopauzale vrouwen. Het doel van het onderzoek was om vast te stellen hoe de hormoonspiegels worden beïnvloed door de verschillende factoren die bij vrouwen borstkanker kunnen veroorzaken. De wetenschappers kwamen erachter dat obesitas een veel grotere invloed heeft op deze hormonen dan bijvoorbeeld de consumptie van alcohol of roken.

Overgewicht vs. roken en drinken

De onderzoekers, die keken naar 13 gepubliceerde onderzoeken. Hieruit bleek dat het drinken van twee en een half eenheden alcohol per dag – een groot glas wijn – voor een verhoogd niveau van een aantal kanker-triggerende hormonen zorgde, maar had geen effect op oestrogeen. Ook roken blijft gevaarlijk en ongezond, maar overgewicht heeft een veel hoger risico voor vrouwen in het ontwikkelen van borstkanker.

Andere factoren

De kans voor een vrouw om borstkanker te ontwikkelen is afhankelijk van een reeks aan factoren, zoals familiegeschiedenis, leeftijd, het tijdstip van de overgang en kinderen gebaard. Maar wetenschappers zeggen dat obesitas de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van de ziekte. Borstkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en daarbij ook de meest gevreesde. Dr. Julie Sharp, senior wetenschap Cancer Research UK manager, zei: “We weten dat het risico van de ziekte kan worden beïnvloed door familiegeschiedenis en ouder worden, maar er zijn ook dingen die vrouwen kunnen doen die zorgen voor een verminderd risico”. “Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht, minder alcohol en niet roken zorgen voor een verminderd risico op borstkanker”. Maar liefst 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt met borstkanker te maken. Jaarlijks wordt er in Nederland bij circa 12.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Care for Women kan veel voor je betekenen als het gaat om deze ziekte. Meestal begint borstkanker met een knobbeltje in de borst, maar dat hoeft niet. Ook kleurveranderingen of structuurveranderingen kunnen een indicatie zijn voor borstkanker.

Borstzelfonderzoek

Veel vrouwen ontdekken zo’n knobbeltje bij toeval. Anderen ontdekken dit omdat zij regelmatig zelf hun borsten onderzoeken. Door regelmatig voor de spiegel je borsten te bekijken, leer je je borsten kennen. Om te kunnen herkennen wat verdachte veranderingen zijn, is het belangrijk dat je van je borsten weet wat normaal is. Veel afwijkingen kun je wel zien, maar niet voelen. Voelen alleen, is daarom niet betrouwbaar. 

Waar let je op bij borstonderzoek?

 • Ongewoon knobbeltje in de borst of een bult op de borst
 • Verharding van de borst
 • Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst
 • Deukjes, kuiltjes of putjes in de huid
 • Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
 • Ingetrokken tepel (behalve als je dat altijd al hebt gehad)
 • Verdikt strengetje naar de tepel
 • Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, melkachtig of groenig van kleur)
 • Borst voelt warm aan en is rood gekleurd
 • De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid, schilferig en roodheid
 • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
 • Verandering van de huid of bijvoorbeeld een huidzweertje dat niet goed geneest
 • Zwelling in de oksel
 • Vorm of grootte van de borst verandert
 • Dikke ader in de borst

Als vrouw kun je dus zelf een actieve bijdrage leveren aan vroege ontdekking, door alert te zijn op signalen (symptomen) die kunnen wijzen op borstkanker. Houden veranderingen in de borst langere tijd aan, trek dan aan de bel bij je huisarts.