Hormonen doen meer dan je denkt

Je voelt je futloos, je hebt geen energie, je sleept jezelf de dag door, je slaapt slecht en voelt je oud. Als je hormonen uit balans zijn kun je last krijgen van deze klachten en meer. Er is helaas geen wondermiddel dat al deze hormonale klachten verhelpt, maar in veel gevallen is er wel wat aan te doen. Ik kan je helpen met het vinden van een passende oplossing om jouw hormonen weer in balans te brengen. Als Care for Women specialiste ben ik speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en kan ervoor zorgen dat je je van futloos weer fit voelt!

Hormoonhuishouding

Hormonen zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt. Bij het woord hormonen denken veel mensen aan voortplanting en menstruatie, maar hormonen regelen nog veel meer in je lichaam. Hormonen hebben onder andere invloed op je gewicht, haargroei, agressie, vruchtbaarheid en humeur. In totaal zijn er meer dan 300 hormonen ontdekt. Het geheel van al je hormonen wordt de hormoonhuishouding genoemd. Als er iets in je hormoonhuishouding verandert, dan merk je dat meteen.

Bepaalde vitaminen, mineralen en kruiden blijken invloed te hebben op de hormoonhuishouding. Zo helpt vitamine B12 bij vergeetachtigheid en concentratieverlies, werkt magnesium goed tegen hoofdpijn, selenium tegen stemmingswisselingen en is valeriaan een aanrader voor vrouwen die last hebben van slapeloosheid.

Hormoonklachten

Je hormoonhuishouding verandert als je ouder wordt. Dit begint bij zowel mannen als vrouwen al tijdens de pubertijd. De hormonen gieren dan al door het lief en het lief veranderd onder invloed van deze hormonen sterk. Vervolgens komen vrouwen vanaf middelbare leeftijd in de overgang. Ze maken dan minder hormonen aan en ook nu gieren de hormonen door het lijf. Veel van de klachten die veroorzaakt worden door de verandering van de hormonen door de puberteit en overgang lijken op elkaar. Het zijn dan echt hormonale klachten die direct veroorzaak worden door de veranderingen van de hormonen.

De overgang is een levensfase die erbij hoort, maar dat maakt de klachten niet minder vervelend. De klachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Een aantal voorbeelden van overgangsklachten zijn:

  • opvliegers
  • hevige transpiratie
  • gewrichtsklachten
  • menstruatieklachten
  • vermoeidheid
  • stemmingswisselingen
  • slecht slapen
  • urineverlies
  • botontkalking

Van futloos naar fit

Overgangsklachten kunnen erg vaag zijn en het is niet altijd makkelijk te weten of je klachten door de overgang veroorzaakt worden. Vrouwen hebben vaak het gevoel dat de klachten niet goed worden begrepen, of dat ze zelf niet goed worden begrepen. Ik begrijp je klachten wel. Ik ben zelf ook een vrouw. Een afspraak maken kan 24 uur per dag in de online webagenda. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van de huisarts is niet nodig.